Selecteer een pagina

Jan & Arina Schuurmans

Aspergekwekerij Schuurmans - Heukelom

Ook met asperges eten is het vaak
‘Vroeg geleerd is oud gedaan’

‘Prachtig dat ook steeds meer supermarkten streekproducten gaan verkopen! ‘

De kleinschalige boerderij in Heukelom is 30 jaar geleden overgegaan van vader op zoon Jan. Jan is tuinder én aspergeboer, Arina zorgt voor het sorteren, de verkoop in de seizoenswinkel en de boerderijautomaat, de reclame en het contact met de klanten.

‘Kijk, de winkel is natuurlijk alleen gevuld in het aspergeseizoen, van april t/m juni, wanneer de asperges rechtstreeks uit de grond komen. Bezoekers en klanten zijn dan welkom achterom via het erf en de hof, toch wel het visitekaartje van ons bedrijf. Sinds dit jaar hebben we een boerderijautomaat en kunnen dus ook in het voor- en naseizoen open zijn. Zolang het licht is in ieder geval. Alles wat erin zit komt rechtstreeks van de teler en is hartstikke vers. Maar als het op is, is het op. In de zomer zijn dat natuurlijk asperges, maar ook kersen en boter, in het najaar liggen er ook pompoenen en zoete aardappels van zoonlief. Die is aan het uitproberen wat hij met biologische producten zou kunnen.’

Winkelbezoek

‘De klanten in de winkel komen uit de omgeving. Het zou mooi zijn als ook inwoners van Tilburg wat vaker zouden langskomen, en nog meer jonge mensen, al dan niet met kinderen. Misschien zou ik nog meer initiatief moeten tonen om alles uit te breiden, maar dat schiet er met die piekdrukte wel vaak bij in. Je zou alle streekproducten eigenlijk zo lang en vaak mogelijk moeten kunnen aanbieden. Met de automaat hopen we nog beter in te kunnen spelen op de drukke agenda van passanten en klanten.’

Jaarlijkse cyclus

Arina geniet ervan om jaarlijks de winkel weer op te starten. Ze glundert als ze eraan denkt: ‘Weet je, niet elke klant begrijpt niet even goed met welke uitdagingen een boer te maken heeft. Dat merken we wel eens in de winkel, maar over het algemeen overheerst de gezelligheid van de dagelijkse gesprekjes. Ik vind het fijn dat de klanten graag de moeite nemen om naar ons bedrijf te komen én terugkomen.

Kant-en-klaar

Als het zover is wordt er op verschillende manieren aangegeven dat het seizoen weer gestart is: via Facebook en advertenties in de lokale krantjes, maar natuurlijk ook door de spandoeken aan de kant van de weg. ‘Dat blijft gewoon erg goed werken. Extra acties doen we vooral als het telen en steken sneller gaat dan de verkoop. Of als er leuke recepten zijn die op dat moment met de seizoensproducten te maken zijn.
Wat opvalt is dat er steeds meer gevraagd wordt naar kant-en-klare producten. De voorgeschilde asperges zijn natuurlijk al jaren een trend, maar nu wil men ook vaak soep die rechtstreeks in de pan kan.’

‘Vers, vers, vers: We staan voor ons product en doen er 200% ons best voor.’

Afhankelijk van weer

“Om lokale producten en producenten te behouden is het belangrijk dat men ook de kwaliteit van deze producten waardeert. Wij verkopen niets anders dan vers en supervers en alles wat van het land komt gaat rechtstreeks de winkel in. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met het milieu, alle chemische spullen worden langzaamaan vervangen door biologische middelen, maar dat is nog niet zo makkelijk wanneer je in de volle grond en in de open lucht werkt.

Verandering

Boeren en tuinders moeten met  meer respect en begrip weggezet worden, ook door de overheid! Veel te vaak worden de producenten van ons voedsel voor van alles uitgemaakt. Men vergeet dan gemakshalve dat ze de hele zomer vlees op de barbeque hebben gelegd. Er worden alleen maar meer eisen opgelegd en regels verplicht. Er zijn gewoon steeds meer boeren die hun bedrijf moeten verkopen omdat de centen op zijn en het toch opeens weer anders moet.

Ergens kijken we wel uit naar het leven ná de boerderij, maar dan zouden we hier wel weg moeten als één van de kinderen het over zou nemen. Vertrekken van de boerderij naar minder ruimte lijkt me wel lastig. Maar als ze het zo zelf kunnen runnen op hun eigen manier zou dat heel fijn zijn. En daar waar we kunnen zullen we helpen en aanwezig zijn, maar tegen die tijd zullen ze dan wel onafhankelijk zijn en zelf moeten kunnen runnen. En dan zijn wij de achterwacht voor hand en spandiensten. En ja, eigenlijk zie ik dat nog wel zitten’

Openingstijden
April – juni
Maandag t/m vrijdag en zondag 10.00 – 18.00
Zaterdag 9.00 -18.00
Overige maanden
Boerderijautomaat 8.00 – donker

Hoog Heukelom 3, Heukelom
facebook.com/aspergekwekerijschuurmans

Pin It on Pinterest

Share This