Selecteer een pagina

Josèt Vermeer

Boshoeve Sprankenhof - Udenhout

Ik maak keuzes vanuit een biologisch oogpunt

Het is en blijft belangrijk dat we met elkaar de lokale economie steunen. Dan blijft ons mooie landschap bewaard, het houdt het buitengebied leefbaar en de impact op het milieu is minder. Ben je betrokken bij je eigen leefomgeving dan ontstaat er ook sociale cohesie. Het brengt stad en platteland bij elkaar.

Josèt woont, na wat omzwervingen vanwege haar studie natuur- en landschapstechniek en een paar jaar in Suriname, alweer 16 jaar op de plek waar ze ooit geboren is. Deze boshoeve is al lang familiebezit. Ooit werd hier het bos ontgonnen en op die grond kwam een zelfvoorzienende boerderij. Dat was in een tijd waar circulaire landbouw nog normaal was.

De pluktuin als basis voor alles

Op de boerderij is de biologische winkel net vergroot. Zo kan ze het hele jaar rond een goed aanbod bieden. Achter de winkel ligt een grote keuken voor workshops, ernaast een gezellige ruimte voor bijeenkomsten en de zelfpluktuin ligt om alles heen. Iedereen mag er komen plukken en van wat er over is worden ook producten gemaakt.
In het begin was de tuin vooral gevuld met vlierbessen en bramen. Nu is er een uitgebreid teeltplan met veel verschillenden soorten fruit en groeten. Rondscharrelende kippen en koeien bemesten de bodem en houden hem luchtig.

Natuurlijk biologisch

‘Eigenlijk ben ik wel bijzonder trots op onze jam. Het is én biologisch én een met zorg bereid streekproduct. Door biologisch te werken neemt de biodiversiteit op het erf toe. Je wint daarmee aan natuur. Bang dat de natuur de overhand neemt is ze niet: ‘We werken er juist mee samen. In droge perioden zoals afgelopen zomer presteert een biologische bodem beter. Je kunt klagen over het weer, maar voor ons is deze hete zomer niet slecht geweest. Het afrijpen van het fruit ging veel sneller, de aardappels zijn kleiner en ook de pompoenen hadden het zwaar. Tuurlijk er zijn wel dingen misgegaan, maar aan bezoekers ontbrak het dit jaar niet. ‘

‘Het samenspel met de natuur maakt alles bijzonder.’

Slimme boodschappen, slimme uitjes

‘We zetten in het seizoen elke dag op de website en Facebook wat er te plukken is, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten. We hebben veel klanten uit de buurt en toeristen voor de pluktuin, vaste klanten met allergieën en diëten, mensen die graag een bewuste keuze maken maar ook echt terugkomers voor kaas, zuivel en activiteiten in de kookstudio. We werken ook fijn samen met andere partijen zoals de ‘Lekker naar de bioboer‘-dagen, diverse georganiseerde fietsroutes, Van Eigen Erf en de #Bodemschatten-diners, waar ik ook graag zelf naartoe ga.’

‘Ik kan 100.000 keer zeggen hoe leuk en mooi het hier is, je moet het toch zelf een keer beleven.’

‘Laatst was er een oma met 2 kleinkinderen. De dag ervoor waren ze naar een pretpark geweest en op zondag kwamen ze hier. Ze zijn ruim 4 uur gebleven en zowel oma als kinderen vonden het leuker dan zaterdag. Dat vertelden ze. Mensen moeten het alleen wel eerst zien. Als ik zie hoeveel lol kinderen hier hebben, dan is dat gewoon heel fijn. Je moet er gewoon de tijd voor nemen, maar we zijn zo druk allemaal. Mensen geven vaak als reden dat ze er geen tijd voor hebben om lokaal te winkelen. Ik denk: het heeft een generatie gekost om het zo druk te krijgen, er zal ook wel weer een generatie nodig zijn om te onthaasten, maar er komt wel beweging in.’

Samen naar de toekomst

Vol vertrouwen kijkt Josèt naar de toekomst: ‘Die heeft vast nog veel leuke dingen in petto. Van een nieuw voorjaar word ik altijd weer enthousiast, ook al is dat fysiek de zwaarste periode. Het zou mooi zijn als we dan weer wat meer vrijwilligers zouden hebben.’ Haar 4 kinderen helpen wel mee: soms in de winkel, met een workshop of in de tuin. Of ze het ooit gaan overnemen? ‘Ze hebben allemaal hun eigen interesse, de tijd zal het leren.‘

Samenwerking is ook belangrijk. ‘Er zijn nog niet veel biologische boeren in de regio, maar niet alles hoeft per se uit het 013-gebied te komen. We halen het meeste wel zo dichtbij mogelijk. De distributie moet dan wel samen, om de beurt een keer rijden bijvoorbeeld.’

Drukke passie

‘Ik geniet het meest van gezellige drukte op het bedrijf, klanten in de winkel, plukkers in de tuin en lekkere geuren uit de keuken. Wanneer ik zie dat mensen hier genieten. En natuurlijk houd ik van het spelen met de natuur. In beide zit de balans van het geven en nemen. Zoals het nu is, is wel ongeveer zoals ik het wilde: We telen biologisch, ik kan en mag duurzaam ondernemen en werk met lokale leveranciers. Ik kan dagbesteding bieden. Maar we zijn nog niet helemaal energieneutraal, daar valt nog veel te halen. En natuurlijk zijn er nog meer mensen welkom.’

‘Het is logisch dat je voor alles wat je in je mond steekt de werkelijke waarde betaalt.’

Openingstijden winkel
Woensdag t/m vrijdag 11.00-18.00
Zaterdag 11.00 tot 14.00
Tuin in oogstseizoen
Woensdag t/m zondag 11.00 tot 18.00
Kookstudio: het hele jaar op afspraak

Schoorstraat 26A, Udenhout
sprankenhof.com

Pin It on Pinterest

Share This