Selecteer een pagina

Gerrit & Lieke Krebaum

Fruitkwekerij de Braacken en Groenten- en Fruitwinkel de Braacken - Goirle

‘Klanten en medewerkers zijn onze ambassadeurs’

Als kind woonde Gerrit in Tiel. Toen hij als puber ‘tijdelijk’ niet gemotiveerd was om naar school te gaan zei zijn vader: ‘Ga maar fietsen, en als je vanavond terugkomt, dan heb je werk.’ Hij is dezelfde dag nog bij een fruitteler als spreeuwenverjager begonnen. ‘Met een olieblik met grind verjoeg ik de spreeuwen uit de kersenbomen. Omdat ik nog leerplichtig was ben ik naar de landbouwschool gegaan, heb mij gespecialiseerd in de fruitteelt en werk sindsdien in deze sector. Op deze plek, bij ‘de Puy’, werkte ik eerst 5 jaar als bedrijfsleider tot ik in 1994 de kwekerij van de familie van Puijenbroek kon overnemen.

‘Je moet geluk hebben én hard werken.’

Oorspronkelijk was er alleen een klein winkeltje met fruit. Beetje bij beetje werd het assortiment uitgebreid met streek- en zelfgemaakte producten. ‘Als het kan, dan halen we de andere producten uit de streek, maar de klant betaalt, dus die bepaalt. Als zij buiten het seizoen aardbeien wil hebben, dan zorgen wij ervoor dat ze er zijn’.
Zo’n 20 jaar geleden begonnen ze ook met het aanbieden van streekproducten in kerstpakketten en doen ze dat nog steeds. ‘De passie voor fruit voert de boventoon. Als ik alle rekeningen kon betalen door de fruitteelt, dan zou ik alleen dat en op grotere schaal doen’, aldus Gerrit.

Omgeving

Dit deel van het Brabantse landgoed Gorp & Roovert heet al meer dan 100 jaar ‘de Braacken’. Ca. 25.000 fruitbomen staan hier op 10 ha grond. De drukke Turnhoutsebaan die erlangs loopt was bij verdere ontwikkelingen zowel een bedreiging als een kans. Gerrit heeft een plan ontwikkeld voor realisatie van een recreatieve poort in zijn boomgaard inclusief horecafunctie. De winkel, de fruitteelt en het kerstpakketten bedrijf… De horeca erbij zou te veel zijn geweest. ‘Inmiddels hebben we een goede buur aan de Roovertsche Leij’.

Er zijn niet veel fruittelers in Brabant meer vanwege de arme zandgrond. ‘De beste grond, daar waar de fruittelers zitten met het grootste areaal, is goed te bewateren én waterdoorlatend tegelijk. De arme zandgrond is hier in het verleden verrijkt met mest, door de beperkingen in de wetgeving wordt hij langzaam maar zeker armer en het is maar de vraag of hij geschikt blijft voor de teelt van appels, peren en kersen.

Appels en peren

In de winkel worden de 6 soorten appels, 3 soorten peren en sinds 2005 ook kersen van eigen grond verkocht. ‘80% van wat we telen verkopen we zelf, daar willen we graag 100% van maken.’
Als je om je heen kijkt zie je ‘maar’ 40 insectenhotels. ‘De bevruchting van de bloesem vindt hier voornamelijk plaats door de wind. Met bijen is de bestuiving zonder meer beter, maar uiteindelijk wil ik niet meer dan 120 vruchten aan een boom hebben. Zonder bijenvolken maar met wind en overige insectenbestuiving lukt dit prima.’

3 sterren

Vorig jaar kreeg ‘de Braacken’ 3 sterren in de verkiezing ‘Groenteman van het jaar’. ‘Graag willen we alles wat we doen, goed doen en morgen nog beter. Toen we in 2016 voor het eerst beoordeeld werden, kregen we een ster zonder dat we er al iets speciaals voor deden, kennelijk was ons niveau al bijzonder hoog. Door goed te luisteren naar de kritische opmerkingen van de jury kreeg ons bedrijf in 1997 3*** sterren, het maximaal haalbare. We zijn 1 van de 4 AGF Speciaalzaken (van de 800 in Nederland), die deze erkenning kregen.

Bij ons draait het om wat de klant wil. Versheid en kwaliteit. Mensen die groenten in de supermarkt kopen doen zichzelf regelmatig tekort. Men denkt vaak dat ‘vers gesneden groenten’ in een foliezak ook echt vers zijn, wat ze niet zien is dat dit product vaak begast is (waardoor een langere houdbaarheid) en de vitamine waarden al sterk gedaald zijn. Dat is jammer, want er zijn zoveel mooie winkels met zo’n goede kwaliteit die zeker niet duurder zijn.

‘Je ontdekt vaak pas wat je lekker vindt, als je iets hebt geproefd wat je niet lekker vindt.’

Wendy

Tevreden klanten die hier komen zijn onze beste ambassadeurs, wij bereiken dit door hen het beste te geven. Een beetje extra service, gratis proeven, ieder kind krijgt tijdens het bezoek een gratis stuk fruit, hoe moeilijk is het om klanten tevreden te stellen? Het is topsport en de winkel is ons visitekaartje.’

‘Het is toch gek dat Nederland het beste fruit verkoopt aan het buitenland?’

Talent

‘We hebben eigenlijk zelfs een beetje ‘last’ van de sterren. Het aantal klanten is sinds de sterrenregen sterk toegenomen, de lat ligt hoog en het aantal medewerkers is gegroeid van 12 naar 18. Je kan heel veel willen bedenken en realiseren, maar dit heeft altijd effect op de werkdruk. Onze medewerkers en hun welzijn staan voorop. Dat vraagt ook om een overwogen aanpak en waarbij het soms nodig kan zijn om nee te zeggen tegen de wens van de klant. Soms moet je dingen proberen om te leren dat je het beter niet had kunnen doen’, lacht Gerrit. Daarbij, het gaat niet om mij, ik werk achter de schermen. De trein moet ook zonder mij kunnen rijden.
Het is mooi als ‘de Braacken’ bekend is, maar mijn eigen naam doet er eigenlijk niet toe. Piet (mijn rechterhand in de boomgaard) is voor velen het gezicht van de boomgaard. Dat is mooi, toch?’

‘Klanten en medewerkers zijn onze ambassadeurs.’

Alles wat ik doe, doe ik met mijn vrouw samen. We delen de verantwoordelijkheid en maken gebruik van ieders talent. Dat doen we ook met onze medewerkers.
Wencke werkt al jaren met plezier in de winkel en vertelt: ‘Er komen best veel mensen uit Tilburg op de fiets, soms zelfs met de bus. We hebben veel vaste klanten. Naast wat advertenties in enkele streekbladen merk je dat de beste reclame mond-op-mond is: mensen proeven het verschil en vertellen het door.’

Openingstijden winkel
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00
Zaterdag 9.00 tot 16.00

Turnhoutsebaan 15, Goirle
debraacken.versvooru.nl

Pin It on Pinterest

Share This