Selecteer een pagina

Anton, Ingrid & Thom van der Bruggen

De Geitenhoeve Boerderijautomaat - Tilburg

Ik wil bijdragen aan het imago van de geitensector

In 1988 zijn Anton en Ingrid begonnen met 60 geiten en 60 lammeren. Inmiddels zijn er 600 melkgeiten en 200 lammeren op de boerderij. Ze wonen er met hun 3 kinderen Myrthe, Thom en Lars. In 1999 zijn ze overgestapt van gangbaar naar biologisch omdat er veel vraag was naar biologische geitenmelk. Het biologisch boeren sprak Anton en Ingrid direct aan en alles wordt nog steeds op een zo natuurlijk mogelijke wijze gerund.

Daarnaast is er een zorgboerderij waar ex- alcohol en drugsverslaafden drie dagen in de week meewerken op het bedrijf.

Familiezaken

De hoofdzaak van het bedrijf is biologische melk produceren. Elke dag worden de geiten ’s ochtends en ’s avonds gemolken en daarnaast ook nog gevoerd. De Geitenhoeve is een echt familiebedrijf waar, wanneer nodig is, heel de familie meehelpt. Ooit was er ook een druk bezocht winkeltje met verschillende geitenproducten, maar door de Q-koorts werden veel mensen angstig, hoewel er op deze boerderij helemaal geen sprake geweest is.

Boerderijautomaat

Sinds begin dit jaar is zoon Thom begonnen met thuisverkoop via een boerderijautomaat waar de biologische geitenkaas, eieren en seizoensproducten worden verkocht zoals aardbeien en asperges. Thom wilde graag meer mensen in aanraking brengen met het geitenbedrijf en een duidelijker beeld geven van hoe het er aan toe gaat. Op deze manier draagt het zichtbaar bij aan het imago van de geitensector.’  

Op het erf staat een tuinhuis met een bijhorende picknickplek waar mensen kunnen zitten en een bakje koffie kunnen drinken uit de koffieautomaat. Via een touchscreen kunnen mensen het bepaalde vak met een bepaald product aangeven en wanneer deze is betaald, opent het deurtje vanzelf. Er liggen momenteel 7 eigen soorten geitenkaas in. Per maand wordt er ongeveer 40 kilogram verkocht.

Op dit moment is het nog niet mogelijk voor Thom om dit als volledige inkomstenbron te zien, maar het is wel een leuke extra.

Kaas en bier

De grootste groep klanten zijn de fietsers die even langskomen. Vaak zijn ze op de heen-of terugweg naar het trappistenklooster of bierbrouwerij Koningshoeven een stukje verderop. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van de picknickplaats. Ernaast ligt een kleine wei waar lammeren in staan. Kinderen vinden het leuk om deze te voeren via het voer dat weer te krijgen is via een ‘snoep apparaat’.
‘Een gedeelte van de melk die wordt geproduceerd op de Geitenhoeve gaat naar de trappisten toe, waar de broeders in het klooster er geitenkaas van maken. Deze komt dan weer terug bij ons in de automaat. Hierdoor hebben wij een echt streekproduct. Misschien komt het door de locatie, maar je merkt wel dat mensen graag weten waar de producten vandaan komen en welk verhaal er achter zit.

‘De eigenwijsheid van een geit zorgt elke dag voor nieuwe uitdagingen.’

Lammetjes knuffelen

Mensen bereiken doen we voornamelijk via Facebook. We zijn wel bezig met een nieuwe website en het is ook leuk om iets te organiseren. We vinden toch wel dat, om het voor consumenten interessanter te maken stil te staan bij streekproducten, het belangrijk is dat er een stukje beleving wordt meegegeven. Afgelopen maart waren dat de Lammetjeskijkdagen. Men kon een kijkje nemen op het bedrijf en knuffelen met lammetjes. Ook stonden er verschillende kraampjes met producten. Dat was best druk met zo’n 1500 bezoekers, dus dat doen we waarschijnlijk nog een keer. ’

‘Wanneer je plezier hebt in je werk is de sfeer beter en loopt het ook beter.’

Thom vertelt dat hij het belangrijk vindt dat de automaat ook plezier oplevert voor zichzelf. Het kost best wat tijd en energie om alles te organiseren. Hij is net afgestudeerd aan de HAS en heeft een nieuwe baan, een vriendin, houdt van sporten en uitgaan met vrienden. Dus dan is voldoening die je uit zoiets haalt wel belangrijk. Wat de toekomst brengt? De geiten en het resultaat van het ondernemen zijn de twee dingen zaken die de boel bepalen. De eigenwijsheid van een geit zorgt elke dag voor nieuwe uitdagingen en wat doe toekomst brengt? ‘De Geitenhoeve blijft voorlopig in handen van mijn ouders en ik blijf de automaat doen. We zullen het zien.’

Openingstijden boerderijautomaat
Elke dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Torentjeshoeve 6a – Tilburg
geitenhoeveboerderijautomaat.nl

Pin It on Pinterest

Share This