Selecteer een pagina

Bas & Bert van Abeelen

De Jacobushoeve - Dorst

De liefde voor deze koeien stopt
niet bij de volgende generatie

Paradepaardjes

‘Van origine zijn we echte Tilburgers. We woonden bij de Coca Cola fabriek in de buurt, maar zijn hiernaartoe verhuisd toen het daar geïndustrialiseerd werd. Ons pap was dierenarts; een veeverloskundig specialist. Hij voerde zo’n 400 tot 500 keizersnedes uit per jaar. Nu had hij een grote voorliefde voor de Verbeterde Roodbontkoe, een vleesras. Om de beste foklijn te verkrijgen, gingen we jarenlang naar de keuring. Daarbij hoorde ook de wens om ze enkel te verkopen aan mensen die deze dieren ook zo waarderen en ze, bij wijze van spreken, als model in de wei wilden hebben staan. Nog steeds hebben we een aantal topstieren, de paradepaardjes van de stal.’

‘De liefde voor deze koeien stopt niet bij de volgende generatie’

Op een bepaald moment waren er 150 koeien en was er een vergunning afgegeven om achter dit huis een stal te bouwen voor 300 stuks. De woning is een rijksmonumentaal gebouw: de langgevelboerderij met Vlaamse Schuur, de dwarsdeelschuur en het bakhuisje zijn alle monumenten. ‘In de week dat we zouden starten met de renovatie en bouw overleed plotseling mijn vader. We hebben toen nog wel de panden, tot op de meter, in de originele staat teruggebracht, maar zijn door de omstandigheden van 300 naar 30 koeien gegaan.’

We zijn niet biologisch gecertificeerd, daarvoor zijn we te klein, maar weten gewoon dat we het goed aanpakken. De dames lopen altijd buiten met hun kalfjes, hebben beweging, vrijheid en worden goed verzorgd. Wanneer de cyclus van de koe klaar is, wordt ze in pakketten verkocht. Maar dat is bijzaak, het gaat niet om het rendement. Onze Verbeterd RoodBonte dieren zijn van het enige echte Nederlandse vleesveeras en staan bekend om hun kwaliteitsvlees.’

Koeienhotel van ons moeder

Moeder Marianne is al 40 jaar iedere dag vroeg op en ontfermt zich onder andere over de koeien. Ze vertelt: ‘De meeste koeien staan in koppels met een stier in een natuurgebied en komen pas hierheen als er iets aan de hand is. mee is. Bijvoorbeeld wanneer ze moeten kalveren of dat ze in topconditie gebracht moeten worden voor een keuring. Dan krijgen ze een speciale behandeling van me. Deze koeien zijn echt braaf en lief. Ze hebben ook allemaal een eigen naam. Bert en de kleinkinderen kennen alle namen, maar mij lukt het, zelfs na zoveel tijd, nog steeds niet.’

‘Er zijn veel mensen die de stal binnenlopen: de deur staat ook altijd open voor bezoekers. In het seizoen komen er veel kinderen naar de groentetuin en met Pasen lammeren de schapen, zodat men ze dan kan zien. Zonder dat het eigenlijk zo bedoeld was, is er een educatieve functie ontstaan.’

Horeca- en ijsboer

Bert, de oudste zoon, heeft de zorg voor de koeien. De twee dochters doen beiden wat anders. Bas is gericht op de hospitality: ‘Na de middelbare heb ik de hogere hotelschool gedaan en hard gewerkt in de horeca. Toen ik klaar was met uit mijn koffer te leven, ben ik naast een job in Tilburg hier aan het ijswinkeltje begonnen. Ik ben graag rondom huis en heb er altijd wel van gedroomd om hier een soort uitspanning te maken.

‘Wij hebben alleen maar leuke gasten.’

De bosgebieden ‘De Duiventoren’ en ‘Surae’ liggen hiernaast. Inmiddels zitten hier op een mooie zondag wel 700 tot 800 mensen aan het ijs en ontvangen we ook gasten voor het restaurant, bruiloften en verschillende evenementen zoals de Boerenfair. Daarmee zetten we zowel de boer als de ambachten op de kaart. Met 2500 bezoekers was het echt fantastisch!’

Je hebt ijs en je hebt ijs

‘Met een klein machientje begon ik met 3 soorten ijs, nu hebben we 32 smaken. De recepten maken we zelf met de jongens hier. Veel andere ijsmakers gebruiken melkpoeder en water, maar de eiwitten en natuurlijke suikers in melkpoeder zijn bij de bewerking tot poeder al kapot gegaan.  Ons ijs bevat zeker 30% meer echt ijs. We verkopen zowel aan particulieren als aan de horeca en werken volgens de hoogste norm van het COKZ, de warenwet voor de zuivelindustrie. Grappig is dat de Nederlandse overheid liever wil dat we aardbeien uit Polen met een certificaat gebruiken dan die van de boer hier. Wij halen ze gewoon in Rijen en hebben zelfs een ‘ijscoupe Peeters’. De melk komt van biologisch melkveebedrijf Dankers uit de Moer.’

Wederkerigheid

‘Ik doe heel veel met collega’s uit de streek. Dat kan wel wat duurder zijn, maar als je niet kunt delen, dan kan je ook niet vermenigvuldigen. Voor de Jacobushoeve werken we met topslager Van Strien, de tomaten van Natuurlijk Henriëtte en groenten van In ‘t Groen uit Dongen. Het is ook leuk om mensen op een andere manier te betrekken: een groep fietsende dames zet ik zo aan het werk om aardbeien te snijden en die hele goede appeltaart wordt gemaakt door licht autistische jongeren uit het dorp.’

‘Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen.’

‘Je kan niet alles van tevoren berekenen. Het is belangrijker om een langetermijnvisie te hebben, achter je product te staan en er met trots over te vertellen. Als ondernemer moeten we ook op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Zoals laatst: supermarktketens die boeren niet op tijd betalen? Dat kan gewoon niet. En de oogst die wordt geweigerd omdat ze te klein of te vroeg is? Dat consumenten die niet zouden willen hebben, dat is kolder! Iemand achter een bureau bedenkt dat dan. De boer blijft gelukkig langer bestaan dan dat diegene op die stoel zit. We moeten dan ook uitgaan van onze eigen krachten.’

Openingstijden
Woensdag t/m zaterdag 11.00 tot 20.00
Zondag 10.00 tot 20.00
Juni t/m augustus maandag en dinsdag ook open
Voor gezelschappen altijd open op afspraak

Steenovensebaan 29, Dorst
jacobushoeve.com

Pin It on Pinterest

Share This