Selecteer een pagina

Hub van Erve

De Kerkhovense Molen - Oisterwijk

We zijn molenaars in hart en nieren

De laatste molen in Oisterwijk

De molen is gebouwd in 1895 als opvolger van een verbrande molen uit 1369. Na de Tweede Wereldoorlog is de molen stil komen staan, is het binnenwerk eruit gesloopt en werd de molen bestemd als jeugdherberg. Na een restauratie in 1979 was hij weer maalvaardig en is hij wekelijks in bedrijf. De molen is eigendom van stichting ‘de Kerkhovense Molen’.

Molenaar Hub van Erve houdt, samen met 4 andere molenaars, de windmolen letterlijk draaiende. Hub: ‘Ik ben een molenaar in hart en nieren. Het is geweldig om met zo’n oud machien en met de wind bezig te zijn, om daarmee kwalitatief, goed meel te malen waarmee mooi, smakelijk brood gebakken kan worden.’ Hub is onderwijzer geweest en vindt het nog steeds geweldig om te vertellen en bezoekers te inspireren tijdens een rondleiding.

‘We zijn molenaars in hart en nieren.’

Zelfbakkers

Vanaf 1999 werd er zelfgemalen meel in de winkel onderin de molen verkocht. Ook zijn de schappen gevuld met andere streek- en meelgerelateerde producten om thuis mee te bakken ‘We zien wel een toenemend aantal mensen die zelf hun brood bakken op de desem-manier, een langzaam proces dat past bij de slow-food opvattingen. We hebben vorig jaar een bakwedstrijd gehouden onder onze klanten bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Ambachtelijk KorenmolenaarsGilde (AKG). Deze bakwedstrijd werd gehouden op een twintigtal molens verspreid over het hele land. De winnaars mochten naar een workshop bij Robèrt van Beckhoven. De winnaar bij onze molen was Wouter Smetsers uit Oisterwijk. Het leuke is dat Wouter sindsdien regelmatig in onze molen komt meehelpen en zelfs wellicht in de toekomst molenaar wil worden. Zijn brood werd tijdens de workshop trouwens als tweede beoordeeld van alle broden uit het hele land.’

Mensen vinden het belangrijk om te weten wat er in hun brood zit en kunnen dan ook zelf de regie houden. Lees maar eens op de verpakking van een supermarktbrood wat daar allemaal in gaat.’

‘Een zestal bakkers uit de omgeving bakken inmiddels ook met ons meel. Wat ons betreft mogen er natuurlijk ook meer zelfbakkers in de winkel hun meel komen halen, maar in de winkel kan je ook steengoede appeltaart eten, lunchen en verse seizoensgroenten uit onze molentuin kopen. Ook daar wordt natuurlijk gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen. In de winkel geven we informatie en delen we recepten. Voor acties en promotie gebruiken we de website en een Facebook-pagina en soms wel eens het plaatselijke blad ‘de Nieuwsklok’, de regionale omroep en de digitale nieuwssite ‘Oisterwijk in beeld’.’

‘Laten we gezamenlijk optrekken en de streekproducten prominent onder de aandacht brengen.’

‘We hebben een aardig aantal vaste gasten en klanten uit de buurt. Het zou mooi zijn als er ook meer mensen uit Tilburg en andere omringende plaatsen komen. Op Nationale Molendag en Monumentendag is het vaak druk, maar we zijn uiteraard bijna elke dag open, ook voor lunches en rondleidingen.’

Bijzondere graansoorten

‘Onze hoofdtaak als molenaar is natuurlijk het malen van graan tot consumptiemeel. Wij malen zoveel mogelijk graan uit de regio en daarmee helpen we het landschap te verrijken. Drie middagen in de week is de molen in bedrijf. Het voordeel is dat we daarmee een constante levering kunnen garanderen. De nadruk hierbij ligt wel op de natuurlijkheid van het meel: het is eerlijk gemalen en heeft geen toevoegingen. De hele graankorrel wordt in één gang tussen stenen gemalen. We halen er niets uit en voegen niets toe. Al het geproduceerde meel is dus volkorenmeel. Doordat het maalproces tussen stenen relatief langzaam verloopt, wordt het meel niet echt warm en behoudt het zijn oorspronkelijke natuurlijk aroma.
We kopen ook graan in uit de regio: spelt uit Liempde, rogge uit Alphen en Vessem, boekweit uit Molenschot en Oisterwijk en we zijn betrokken bij een project met oude granen zoals risweit, emmer, eenkoorn, etc. Men ziet waar het graan vandaan komt én we ondersteunen we daarmee de plaatselijke economie.

Duurzaamheid

‘We zouden allemaal moeten blijven herhalen wat het effect van ons koopgedrag is op het milieu, op de CO2 besparing, dat lokaal kopen een korte aanvoer bevordert en dat we daarmee plaatselijke ondernemers steunen én tevens bijdragen aan het behoud van kleinschaligheid van het landschap en de traceerbaarheid van eten. Daarbij is het voor ons ook nog eens extra belangrijk dat we eerbiedig omgaan met zo’n oude machine als de molen, het monument zelf. ‘

‘Het zou mooi zijn als er een nieuwe generatie molenaars zou opstaan.’

‘Om de molen in goede conditie te houden hebben we jaarlijks een redelijk groot bedrag nodig. Natuurlijk is er wel een subsidie van de overheid, maar dat is lang niet voldoende. Willen we de molen langer behouden en bestendigen, dan moet er ook geld uit het molenbedrijf en de winkel komen. Het is toch mooi dat je kan bijdragen in het in stand houden van het monument door zelf lekker en eerlijk brood te bakken?‘

Naast het onderhoud van de molen zelf is er nog wel een punt van aandacht. Alle molenaars zijn inmiddels boven de zestig. ‘We kijken uit naar mensen het van ons willen leren en overnemen.’

Openingstijden winkel
Maandag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00

Op zaterdag zijn de molenaars aanwezig van 13.00 tot 17.00

Langvennen-Oost 120, Oisterwijk
kerkhovensemolen.nl

Pin It on Pinterest

Share This