Selecteer een pagina

Lieke Snijders

De Moerderij - de Moer

‘Al heel jong wist ik: Later wil ik varkens houden!’

Lieke heeft dochters van 4 en 7 jaar en is getrouwd met Patrick. Ook is ze een soort moeder van Lexy en Benthe en de twee pubers Kelly en Kato. Deze laatste vier dames zijn Bonte Bentheimers. De Moerderij is een kleinschalig varkensbedrijf met vleesverkoop aan huis.

‘Vroeger woonde ik ook op een boerderij, mijn vader was varkensboer en had 160 zeugen. Van jong af aan heb ik altijd meegewerkt en wist ook al vroeg dat ik later varkensboer wilde worden. Echt! Het zijn heerlijke dieren, zowel letterlijk als figuurlijk. Vooral de grote mama’s, die zijn gewoon leuk, eigenwijs, nieuwsgierig en speels.’

Van boere-komaf

‘Mijn vader had een prachtig, gesloten varkensbedrijf. Maar ook hij heeft helaas de keuze moeten maken waar veel boeren op een gegeven moment mee te maken krijgen: investeren of stoppen. De nieuwe wet- en regelgeving legt op dat alle aanpassingen gedaan zijn voor 2020. Als ik het bedrijf had overgenomen, hadden we het bedrijf 2 of 3 keer zo groot moeten maken om het de komende 30 jaar nog rendabel te houden. Bij zo’n omvang gaat de lol er wel af. Vandaar dat mijn vader heeft gekozen om ‘uit te drijven’. In 2020 mag hij door die regels geen varkens meer houden. Gelukkig heeft hij nog stieren en doet hij aan akkerbouw, maar hij baalt natuurlijk wel dat die keuze, om met varkens te stoppen, voor hem is gemaakt.

Tierelier

De ouders van man Patrick hadden ook varkens en koeien. 3 Jaar geleden kochten Lieke en Patrick de boerderij. Hijzelf heeft een autobedrijf op het terrein in de oude koeienstal en in de oude varkensstal ligt nu een moderne groepsaccommodatie.‘Het is grappig om te zien dat wanneer mensen uit de ‘grote’ steden komen, ze echt een stuk minder weten over het boerenleven. Ze worden door de media vaak op het verkeerde been gezet hoor. Het is fijn om ze een en ander uit te kunnen leggen.‘
‘Ja, het is hard werken, maar het feit dat Patrick ook aan huis werkt, helpt enorm. We kunnen goed samenwerken. Veel tijd voor vakantie is er niet, maar ik ga toch niet graag bij mijn varkens weg.’

‘Mijn varkens zijn belangrijker dan mijn ondernemerschap.’

De varkens

Alle mama’s hier zijn Bonte Bentheimers die worden geïnsemineerd met Belgische Pietrain of de Deens Durok. Nu zijn er twee volwassen zeugen: Lexy en Benthe en twee pubers, Kelly en Kato. De biggen die geboren worden blijven minimaal 6 weken bij de mama. Na 6 weken verhuizen ze naar een 1 van de 4 weitjes in ons VerkusDurpke. Hier kunnen ze genieten van de rust en ruimte! Lekker rennen, wroeten en zonnebaden! Ze krijgen alle tijd om rustig te groeien en groot te worden.
‘In 2013 heb ik Bente, mijn eerste zeug, gekocht en ben op bestelling gaan slachten. De vraag groeide echter en in september 2016 is het winkeltje geopend. Op dit moment heb ik ongeveer het maximale aantal dat ik mag en wil houden.’

Beslissingen achter de pc

‘Aan de mensen die achter hun bureau beslissingen nemen voor de boeren, zou ik willen zeggen: Luister eerst eens naar die boeren in plaats van blind te vertrouwen op meetgegevens en onderzoekjes. Boeren worden zoveel gedwongen om te investeren in van alles en nog wat, maar de opbrengsten blijven gelijk of dalen zelfs. Daar kan ik met m’n gezond boerenverstand niet bij!’

‘Als de boer goed is voor zijn varkens, zijn de varkens goed voor hem… of haar ;)’

Reclame

De winkel is elke zaterdagochtend open. Veel mensen komen dan ook gewoon langs om de varkens en biggetjes te bezoeken. Daarbij organiseert Lieke nog wel wat acties: van het inleveren van een varkenskleurplaat of het winnen van een BorrelBak via Facebook. Ik vind Facebook een leuke manier om promoties op te zetten en ik ga wel eens naar streekmarkten zoals eenboerenfair. Soms sponsor ik kleinschalig bij lokale evenementen zoals een kadopakketje bij de bingo. Ik vind het wel belangrijk om ook echt lokaal in de buurt wat te doen. Er komen dan ook steeds meer buren die hun ‘toer de boer’ in de buurt doen.’

‘Mijn geld gaat zoveel mogelijk naar leuke winkels waar ik achter sta.’

‘Het publiek dat naar de winkel komt, de klanten, zijn over het algemeen mensen die bewust met voeding omgaan. Vaak eten ze minder vlees en dan liefst van beesten die het in ieder geval goed hebben gehad. Het is wel bijzonder dat mensen eerst naar de varkens en biggetjes gaan kijken en daarna de vleesproducten in hun tas stoppen. Je ziet dat kinderen vanaf een jaar of zes gaan begrijpen dat het dier ook uiteindelijk vlees wordt, maar eigenlijk doen ze daar niet moeilijk over.

Oneerlijke strijd

‘Het lokaal eten halen moet nog meer ‘in’ komen. Het is al wel een trend, maar de kiloknallers uit de supermarkten blijven toch verleidelijk voor veel mensen. Daar kunnen kleine winkels en boeren niet tegenop. Mensen worden vaak op het verkeerde been gezet door onduidelijke begrippen als ‘scharrel’, ‘biologisch’ en ‘streekproduct’. Die transparantie is juist zo belangrijk! Eerlijkheid staat voorop. Op een gedeelde eerste plaats met de liefde en passie voor je dieren! Vandaar dat ik wel eens schrik wanneer ik ondernemers een boerderijwinkel zie beginnen vanuit winstbejag.’

Openingstijden winkel
Zaterdag 9.00 tot 13.00 en op afspraak

Middelstraat 64, De Moer
demoerderij.nl

Pin It on Pinterest

Share This