Selecteer een pagina

Wim & Harriëtte van Roessel

De Regte Heijden - Riel

Bij biologische bedrijven moet
het hele concept kloppen

It’s perfect. Let’s improve it!

Samen met hun 3 kinderen en 100 melkkoeien, 40 kalveren en 100 (vlees) osjes wonen Wim en Harriëtte in Riel. Een druk en divers biologisch melkveebedrijf dat zij samen hebben opgebouwd met 80 ha. land en verschillende zijtakken en waar heel nauw wordt samengewerkt met de natuur. De ecologische samenhang met de bodem, de veehouderij en het landschap is leidend voor alle beslissingen die er gemaakt worden.

‘Het zou wel heel fijn zijn als we het doen voor de kinderen en hun toekomst’ vertelt Wim. ‘Op dit moment ziet het er nog niet naar uit dat er een heel enthousiaste boer tussen zit, maar vooralsnog maken we ons geen zorgen. En mocht het ooit zo zijn dat we een opvolger moeten gaan zoeken, het is in ieder geval vastgelegd dat deze grond altijd grasland moet blijven en dat er geen kunstmest of pesticiden meer gebruikt mogen worden.’

Achter de boerderij liggen ook nog enkele camperplaatsen. Tussen de koeien ligt de Regtzaal als ruimte voor bijeenkomsten, kinderfeestjes en workshops en natuurlijk is er dan nog de winkel. Hier verkoopt Harriëtte een breed assortiment; van eigen zuivel in mooie potten tot biologisch rundvlees, eieren, groenten en een verschillende series droge producten. Dochter Lina zorgt voor bestellingen en leveringen van de BioBoxen van ‘Regtstreeks by Lina’.

Bio-logische samenwerking

‘Daarnaast verkopen we onze producten op verschillende andere plekken. Bijvoorbeeld via Goeie Kost en pluktuin Sprankenhof in Udenhout. Maar ook bij Boeren en Buren in ’s Hertogenbosch. Zo’n buurderij is een platform waar je als ‘buren’ bij lokale producenten kunt kopen. Je bestelt dan online en tijdens de afhaalmomenten ontmoeten boeren en buren elkaar. Zouden we in Tilburg ook kunnen opzetten. Superleuk.
Ook zou ik ons vlees en onze zuivel nog wel op andere plekken willen verkopen aan mensen met dezelfde visie, missie en interesse. Om aandacht te vragen voor de producten en activiteiten zitten we op Facebook en Instagram, hebben we een nieuwsbrief en doen we mee aan het #Bodemschatten collectief met buiten-diners.’

‘Men zegt dat de consument kritischer wordt, maar voor eten is de prijs nog het belangrijkst zie ik.’

Gezonde landbouw begint bij een goede bodem

Wim en Harriëtte gebruiken dus geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en de koeien krijgen geen antibiotica en entingen (zolang het nog kan). De kalfjes blijven ruim 5 maanden bij hun moeder en de dieren mogen ook hun hoorns houden. Ze lopen dagelijks in de kudde buiten en worden 100% grasgevoerd. ‘Die beslissingen worden echt gemaakt voor het dier, niet voor ons als boer.’

Daarbij worden de kringlopen op de boerderij geoptimaliseerd op het gebied van energie, CO2 en wordt er met zo weinig mogelijk input gewerkt aan een optimale opbrengst. Ook het regenwater wordt zoveel mogelijk en zo lang mogelijk vastgehouden en een groot gedeelte achter de boerderij is beplant met walnotenbomen in het kader van agroforestry.

Lokaal of bio?

‘Een bewust bedrijf is niet alleen een plek voor productie maar ook een thuis om te wonen. Een plek waar met een lokale, agro-ecologische aanpak de regio versterkt wordt. Voor mij persoonlijk (Harriëtte) is bio daarom een pré. Zeker bij verse producten. Dus seizoensgebonden. Wel uit Nederland of soms België. Liefst zo dichtbij mogelijk. En citrus uit Zuid-Europa. En ja, sorry, af en toe bananen, dadels en avocado van verder weg.’

‘De consument denkt nu vaak dat lokaal ook bio is.’

Bewust

‘Wij houden rekening met de behoefte van iedere diersoort en willen het steeds beter doen voor dier én aarde.We produceren al onze producten zo gezond en smaakvol mogelijk en hopen dat men zich realiseert dat dat ook een hogere kostprijs met zich meebrengt. Zo verkopen we het zuivel bijvoorbeeld in mooie glazen potten met statiegeld en creëren daarmee geen afval. Onze kippen lopen in een mobiel kippenhok los in de wei achter de koeien aan en het varkensvlees komt van beesten die buiten wonen en restproducten eten.‘

Uitbreiding

‘Ik ben af en toe bang dat we het onszelf te moeilijk maken en dat we te idealistisch zijn.  We vinden echt dat het moet kloppen, dat we zo met dieren en de aarde moeten omgaan. Maar als de consument de prijs niet wil betalen, moet het dan wel zo? Het is belangrijk is om datgene te doen wat jou gelukkig maakt, dat je tegemoet komt aan je interesses en aan de kennis die je wilt opdoen. Het zou nog mooier zijn als het verdienmodel dan laat zien dat het zo ook kan voor een bedrijf dat altijd in ontwikkeling is. Wij blijven bezig met het ontwikkelen van percelen met meerdere functies, de educatie, het onderhoud van het landgoed, omgaan met en opwekken van energie, het inzetten van agroforestry en het opbouwen van een nog gezondere veestapel. Het is veel werk.’

‘Bij biologische bedrijven moet het hele concept kloppen.’

Als ik er dan tóch nog iets bij zou kunnen doen, is het het helpen bij meer bewustzijn te creëren. Uitleggen dat er zonder vlees geen zuivel is omdat die twee onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. uitleggen dat biologisch niet duur is wanneer je kwaliteit belangrijk vindt. Ik zou nog meer activiteiten willen organiseren en voorlichting willen geven over gezond eten en de bijbehorende kosten. Economie en wetten zijn nu totaal niet gebaseerd op de ecologische of natuurlijke samenhang. De komende generaties zullen eerst de planeet moeten redden en daarna de economie en niet andersom.’

Openingstijden winkel
Woensdag 9:30 tot 20.00
Vrijdag 9:30 tot 20.00
Zaterdag 9.30 tot 20.00
Overige tijden en dagen op afspraak

Oude Tilburgsebaan 12A, Riel
deregteheijden.nl

Pin It on Pinterest

Share This