Selecteer een pagina

Corné & Astrid van Roessel

De Walhoeve - Goirle

We passen soms een beetje boerenwijsheid toe…

Jan en Nelly van Roessel begonnen in 1973 met het houden van vleesstieren naast het melkveebedrijf. In 1995 startten ze met het aan huis verkopen van vlees van dieren uit eigen stal. Daarmee was de voorloper van de huidige, uitgebreide boerderijwinkel ‘de Walhoeve’ geboren. Vader Jan is er tot op de dag van vandaag werkzaam en brengt graag de bestellingen rond. Eigenlijk wilde Corné vroeger naar de landbouwschool. ‘Maar ons vader zei dat het handig was iets economisch te doen. Het boeren zou hij me zelf wel leren.’ Uiteindelijk werd het ook die combinatie: van de MDS (middelbare detailhandel school), ging hij naar de MAS (middelbare agrarische school) en haalde zijn diploma Varkens- en Rundveehouderij.

Goei Eete: We hebben vertrouwen in elkaars producten

Corné: ‘Een aantal jaren geleden waren er veel projecten om gezamenlijk iets te doen aan de promotie van streekproducten. Dit leverde een uitgebreid netwerk met gun-factor op. Het systeem van onderlinge distributie tussen kleinschalige producenten en boerderijwinkels is best moeilijk, maar inmiddels hebben we het best goed georganiseerd.

We gaan die samenwerking doorzetten en nog zichtbaarder maken. Met de ‘Goei Eete-pakketten’ laten we zien dat wij vertrouwen hebben in elkaars producten en spelen we in op de individuele vraag van klanten. Men kan zelf een pakket met verse producten uit de streek samenstellen en ophalen waar en wanneer dat uitkomt.’

Tilburgers in de winkel

‘Wij hebben veel klanten uit de buurt. Over het algemeen is het zo dat als men het verhaal achter het product hoort en proeft, dat men ook terugkomt. Van oudsher willen Tilburgers graag veel voor weinig. De mentaliteit verandert echter wel; men ziet steeds vaker dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.

De winkel is zeker geen neventak meer, er loopt 8 tot 9 man personeel rond. Het stierenbedrijf kan op deze schaal niet meer bestaan zonder de winkel. Je kan tegenwoordig eerder een winkel met aangekocht vlees draaiende houden, dan een boerderij draaien zonder winkel. Door die afzet lukt het om het vee te behouden. Misschien zouden we het vlees ergens anders goedkoper kunnen aankopen, maar dan ben ik niet zeker van de kwaliteit en dan is er geen eigen product meer.’

Boere-trend

Recent zijn er nieuwe, semi-open stallen gebouwd met het oog op de groei van het bedrijf. De stierenstallen bieden voldoende ruimte per dier volgens de biologische norm. De stieren staan in de buitenlucht, terwijl 60 % van de wind wordt tegengehouden. De aangekochte stierkalfjes hebben de hele zomer bij de moeder gelopen en krijgen maïs, gras en graan van eigen grond. Er wordt zo weinig mogelijk krachtvoer gegeven en verder ook zo weinig mogelijk ingegrepen. ‘Ook de reguliere boer produceert met steeds minder belasting voor het milieu. Deze trend heeft dus een positief effect voor mens en natuur.’

‘Het is trouwens niet makkelijk voor jonge boeren: de regeldruk is enorm. ‘De meeste boeren kunnen best zelfstandig nadenken en hebben ook een opleiding gehad. Láát ze dan ook ondernemen. De jongeren willen nog meedenken en meeveren, maar het is niet gek dat sommigen niet meer durven. Investeren doe je niet zomaar.’

Horeca

‘De horecabedrijven zijn onze voelsprieten naar de samenleving. Het leukste vind ik het contact en het samenwerken met andere ondernemers. Het zou mooi zijn als ook de horeca nog meer over streekproducten vertelt en dieper in gaat op smaakbeleving.’ Een chef van een restaurant mag wel kiezen waar hij inkoopt, maar gaat hij direct naar de boer, dan is er natuurlijk geen staffelkorting. Het is vaak een managementkeuze. Horesca Smulders presenteert al jaren streekproducten heel mooi in haar assortiment. ‘Dat is wel een voorbeeld van een grotere lijn die werkt.’

Ruurhoeve

Lies Ansems komt toevallig net binnen om kaas te leveren. Ze runt samen met haar man al jaren landwinkel de Ruurhoeve met eigen kaasmakerij in Hoogeloon. Het gesprek gaat al gauw over de samenwerking tussen boeren onderling en de promotie van lokale en streekproducten.

Lies: ‘Een worstje kan ook in de supermarkt liggen en uit Groningen komen. Dat is ook een streekproduct, maar uit een andere streek. Ik spreek liever over lokale producten, dan komt het bij óns uit de buurt. Als je trouwens eenmaal aan supermarkten verkoopt, dan is het hek van de dam. In eerste instantie denk je een goede beslissing te hebben genomen, maar na de oorspronkelijk overeengekomen prijs moet het steeds goedkoper’. Corné: ‘Mijn vlees gaat naar de slager in Tilburg en is de volgende dag verwerkt weer terug, dat is best lokaal toch?’

Openingstijden winkel
Dinsdag t/m vrijdag 9.00 tot 17.30
Zaterdag 9.00 tot 16.00

Hoge Wal 15, Goirle
walhoeve.nl

Pin It on Pinterest

Share This