Selecteer een pagina

Wim & Marianne van Zon

Edelhertenboerderij de Zonhoeve - Tilburg

Alle boeren van nu hebben
passie voor hun vak

Ruim 20 jaar molken Wim en Marianne koeien, de boerderij was overgenomen van Wim’s ouders. Tot ze besloten om met edelherten te beginnen. Het was een beslissing uit pure liefde voor het vlees. Dat is inmiddels ook alweer ruim 18 jaar geleden.

‘Er is geen natuurlijker vlees dan hertenvlees.’

‘We moesten toen een keuze maken: Gaan we de stal vernieuwen of niet? Dan zouden we ook de grond moeten uitbreiden en was 40 ha niet groot genoeg. De stad kwam steeds dichterbij, dus dat kon niet. Uitwijken naar Zeeland om een melkveebedrijf te starten hebben we wel besproken, maar het is gelukkig anders gelopen.
We lazen een artikel in een vakblad van een andere boer. Hij vond het van de gekke dat we het edelhertenvlees met kerst uit Nieuw-Zeeland gingen halen. Met hem hebben we een afspraak gemaakt en toen we zijn vlees proefden waren we gelijk verkocht! Van het eerste hert dat we zelf verzorgden en slachtrijp hadden gemaakt hebben we met onze vrienden en familie gesmuld en iedereen bleek enorm enthousiast. Tja, en toen kwam het op gang. Alles ging over herten en hertenvlees, zo erg dat de kinderen er moe van werden.’

Geluk

Wim houdt zich voornamelijk bezig met de opfok van de herten en de voederwinning. Er zijn nu 2 roedels met zo’n 40 tot 60 herten. Marianne is het zonnetje in de winkel en was altijd de gastvrouw bij de vele excursies. De trots en liefde voor het bedrijf straalt er van af: ‘Wij zijn puur voor het vlees begonnen. Dat klinkt wellicht vreemd, maar er is geen natuurlijker vlees dan hertenvlees. We staan er 200% achter en worden er nog steeds blij van. En je doet het ook voor de klanten, die zijn hier nog steeds koning. Soms loop ik mee naar de wei om de herten te laten zien en vertel er dan elke keer weer wat over. Dat wordt enorm gewaardeerd. En eerlijk is eerlijk, we hebben ook wel geluk. Omdat het edelhert een wild natuurdier is, vallen we meestal buiten alle regels die het voor andere boeren moeilijk maken.’

Mond-op-mond

Wim vond het vanaf het begin erg leuk. Er komen hier een paar fietsroutes langs en hij houdt wel van kletsen. Trots als hij is op het gezonde vlees, mag elke fietser even komen kijken bij de dieren. Behalve in bronstijd dan, want dan gaat het er soms minder vriendelijk aan toe. Al snel kregen ze de tip om excursies op te zetten en toen de winter erna de bezoekersruimte hier klaar was ging het opeens heel snel. Mensen uit Antwerpen kwamen voor een uitstapje met Bus-idee en vertelden het thuis weer verder. Nu wordt het hertenvlees aan klanten uit heel Nederland en België verkocht.
Aan reclame wordt er zo goed als niets gedaan. Geen Facebook of advertenties. Er is een website en daar wordt wel eens wat opgezet, maar de beste reclame zijn de bestaande klanten.
“We hebben trouwens wel in een receptenboek gestaan: “Koken met het beste van Brabantse bodem” van Ilse Reeuwijk. We hopen gewoon dat alle lekkere streekproducten meer belangstelling gaan krijgen.’

Rondkijken

‘Men vindt het leuk om even bij de herten en de boerderij rond te kijken en dat mag ook, we zijn heel transparant en ook wel trots over hoe het er hier aan toe gaat. Deze locatie ligt uniek en we werken zo dicht mogelijk in en met de natuur samen. Het is een compleet gesloten bedrijf. De herten zijn alles. We verzorgen ze met veel liefde en wat er in de natuur gebeurt, gebeurt ook bij ons. Dat laten we ook gebeuren. Hier komt nooit een dierenarts of voerleverancier. De herten eten eigenlijk alleen maar gras. Soms voeren we ze wat bij met wat producten die we zelf verbouwen; voederbieten, tarwe, een beetje mais. Alles wat er per jaar bij ons geboren wordt, verkopen we het jaar daarna. Slachten kan het hele jaar door dus het is wel fijn dat we veel kunnen invriezen.’

‘Een product moet zo min mogelijk kilometers afleggen vooraleer het bij de consument komt.’

Vanwege de leeftijd en werkdruk willen ze dit jaar stoppen met de excursies. Maar of nooit ook nooit meer is… Marianne vertelt: ‘Het is zó leuk om te doen. Je ziet de ouderen echt genieten. Een beetje opvallend is wel dat kinderen (en hun ouders) eigenlijk niet zoveel weten. Ze komen soms binnen met hun neus dichtgeknepen, maar herten stinken helemaal niet. We kunnen er in ieder geval heel veel over vertellen en de leerkrachten hebben ons altijd heel goed geëvalueerd. Alleen, we hebben geen opvolgers en willen zelf over een aantal jaren met pensioen. Gelukkig heeft een boer in de buurt van Goes ook veel zin om met edelherten verder te gaan en heeft een deel van onze roedels al overgenomen.’

Gewild

‘Feitelijk is er een chronisch tekort voor de lokale klanten en horeca. We leveren dus niet aan grotere leveranciers, maar alleen vanuit de winkel aan klanten. Dat is en blijft voor ons de beste en leukste manier.
Zo kwamen ooit een paar opgeschoten jonge studenten binnen die op het laatste moment een kerstdiner in elkaar wilden zetten. Ze kwamen echt op de bonnefooi hier naartoe fietsen. Om 18:00 op kerstavond waren er een paar haasjes niet opgehaald en zij mochten ze alsnog hebben. Nu komen deze mannen nog steeds elk jaar. Je merkt ook wel dat steeds meer, vooral jonge, mensen bezig zijn met bewuste en gezonde voeding. Gelukkig maar. Zelf wil ik ook weten waar mijn eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Ik weet hoeveel er voor gedaan moet worden qua werk, dus betaal ik soms graag wat meer en steun ik heel graag die boer of andere ondernemer.’

Openingstijden winkel

Januari t/m oktober
Vrijdag/zaterdag 9.00 tot 18.00
November en december
Dinsdag t/m zaterdag 9.00 tot 18.00

Keizers Akker 7, Tilburg
dezonhoeve.nl

Pin It on Pinterest

Share This