Selecteer een pagina

Lies & Hannelore van Rijswijk

Hoeve de Mertel - Biezenmortel

Kleinschalig, maar met veel aandacht

‘50 jaar geleden hebben Kees en ik het melkveebedrijf van opa van Rijswijk voortgezet. Toen het melkquotum kwam waren we, net als veel anderen, wel verplicht om te kiezen tussen stoppen of er iets bij gaan doen. Onze kinderen, 2 dochters en een zoon, hadden geen interesse in het bedrijf. Omdat we hier toch wilden blijven wonen, hebben we het melkquotum verkocht. We hebben een periode vleesstieren gehad, maar zijn ons daarna toch gaan richten op het fokken van schapen met stamboek-niveau. Van de ligboxen voor koeien maakten we hokken waar de ooien kunnen bevallen, alleen de voerhekken moesten worden aangepast. Het aantal schapen groeide toen door tot 300, tegenwoordig zijn het er ongeveer 30. Naast de schapenboerderij ligt de camping, een streekwinkel en de bed and breakfast.

‘4 oktober is een goede dag voor onze ram.’

‘De lammeren in het voorjaar en de camping in de zomer en najaar, dat vult elkaar mooi aan. Vroeger werden er al lammetjes geboren in januari, maar dan waren ze al te groot wanneer het campingseizoen begon. Gelukkig kan je dat wel een beetje bepalen: Wij zetten op dierendag de ram erbij. Dat houdt in dat je vijf maanden, min 5 dagen, lammetjes krijgt vanaf eind februari. We houden soms met de planning een beetje rekening met carnaval’ zeggen ze lachend.
We hebben een 100% Texelaar ram. De ooien waren Swifters, beide rassen zijn geschikt voor het vlees. Nu hebben we een Swif-Tex-mix. Op dit moment zijn er teveel ooien. Daarom sorteren we alle ooien op leeftijd en gesteldheid en selecteren we de jonge ooitjes die mogen blijven voor het volgend lammerseizoen om zelf te lammeren. Zo blijft de kudde constant op kwaliteit.‘

Vroedvrouw

Lies: ‘Elk jaar weer geeft het voorjaar weer een fijn gevoel wanneer ik de lammetjes in de wei zie en de kindjes met emmertje en kruiwagen zie rondrijden op de camping. Mijn kleinkinderen lopen daar ook nog vaak bij. Het voorjaar is wel heel druk, ik ben bij elk lam dat geboren wordt. De veearts is vorig jaar maar 1 keer geweest terwijl we 60 lammetjes hadden. Het is veel en mooi werk, alleen weet ik nog niet wie het straks gaat doen. Het hart van Hannelore ligt bij de recreatie en horeca. Misschien ons Maartje, dat is onze andere dochter.’

Schapenwinkel

‘Het lamsvlees verkopen we in onze winkel, het vlees wordt in porties gevacumeerd en ingevroren. Daarvoor hebben we veel vaste klanten. De lamsburgers van Lies vindt iedereen lekker. Hannelore maakt de lamsstoofpot en de rest van het vlees is onbewerkt. De koteletjes en de racks zijn het meest populair. Maar een lam heeft natuurlijk maar twee racks. Soms zijn ze al verkocht als ze nog in de wei lopen.

Het liefst verkopen we natuurlijk ook graag de andere lekkere stukken als de achterbout schijven, schouder en halsfilet. Mocht er nou een horecazaak zijn die ook geïnteresseerd is in die stukken en het hele lam wil, dan zijn ze van harte welkom. Ze mogen zelfs zeggen hoe ze het uitgebeend willen hebben ‘

‘We verkopen graag het hele lam. Van nek tot bout.’

Het meeste vlees wordt verkocht in de winkel, een gedeelte wordt elders verkocht zoals bij zuivelboerderij de Kern in Drunen, Boerderijwinkel van Rijsewijk in Helvoirt en de Annahoeve in de Moer. De vachten van de schapen blijven bij de slager. De typische schapenproducten in de winkel zijn niet allemaal van eigen schapen. Ook is er de schapenkaas van de Schaepsdyck uit Gilze, vachten uit Friesland en wolvet uit Frankrijk.

Duinboeren

Hoeve de Mertel is onderdeel van het netwerk van Duinboeren. 25 jaar geleden hebben vele boeren zich verenigd toen nationaal park Loonse en Drunense Duinen eigendom werd van Natuurmonumenten. Men vreesde dat de regels voor boeren nog scherper zouden worden en er werd zelfs gesproken over een mogelijk golfpark tegen de duinen aan. Samen met de stichting werd naar mogelijkheden gezocht om als boer te overleven bij een natuurgebied. Veel boeren zijn in die tijd gestopt of met een neventak begonnen: camping, zorgboerderij, excursies, bed and breakfast. Nu zorgen de Duinboeren samen voor een beter evenwicht tussen boeren, burgers, natuur en recreatie.

‘Het netwerk van Duinboeren werkt wel. In het begin dachten we dat we concurrenten van elkaar waren, maar dat is niet. We versterken elkaar inderdaad en organiseren samen evenementen om de Duinboeren en het gebied te promoten. Samen staan we sterker.’

‘Samen staan we sterker.’

Toekomst

We zijn trots op wat we hebben weten te realiseren, alles klein, maar met veel aandacht. Een boerderij, camping én recreatie houdt alleen ook in dat je met regels op alle fronten van doen hebt. Het had bijvoorbeeld nogal wat voeten in de aarde om het bestemmingsplan aan te laten passen van agrarisch naar recreatief. We hebben een principeverzoek ingediend en 4 jaar gewacht. Op onze oude milieuvergunning stond namelijk dat we nog 80 meststieren hadden, maar in de realiteit waren dat dus 30 schapen. Dan maakt de regelgeving het moeilijker dan de uitvoering. Omdat we straks na de opsplitsing van gemeenten bij Tilburg gaan horen ben ik benieuwd wat dat met zich mee gaat brengen.’

‘Als ik mag dromen dan wil ik wel het een en ander uitbreiden met een kleine horecavergunning. Het lijkt me fijn om mensen te verwennen met goede koffie en lekker eten. Op dit moment is de receptie bij ons moeder in de oude keuken en de winkel te goed verborgen. Dan zouden we een soort huiskamer kunnen realiseren waar receptie, winkel en herberg samen zijn en waar onze gasten en passanten zich welkom voelen. Een soort ontmoetingsplein centraal op de boerderij. ‘We zullen wel altijd schapen erbij houden. Voor een echte boerderijbeleving zijn twee kippen en een poes te weinig en de nieuwsgierige schapen zijn ideaal om samen met de kinderen te voeren. Die combinatie van alles maakt het zo leuk.‘

Openingstijden winkel
“Als we thuis zijn, zijn we open”
Of bel voor een afspraak: 013 511 1764

Biezenmortelsestraat 8 – Biezenmortel
hoevedemertel.nl

Pin It on Pinterest

Share This