Selecteer een pagina

Rob & Jeff Denissen

Piet van Meintjes Hoeve - Heukelom

Ik wil de meest circulaire boerderij van Nederland maken

Piet van Meintjes

Rob is getrouwd met Lonneke en samen hebben ze drie kinderen: Dirk, Noud en Cato. Lonneke heeft een kapsalon aan huis in het voormalige woongedeelte van Pietje en helpt daar waar nodig is mee rond de boerderij. Vader van Rob, Jeff, is geboren op ‘Boerderij Denissen’ in Berkel-Enschot. Begin jaren 70 was er veel grond nodig voor de bouw van woningen en is Jeff naar deze boerderij in Heukelom vertrokken om daar het stokje van zijn vader over te nemen. De boerderij werd voorheen beboerd door Petronella (Pietje) Denissen en haar moeder Meintje. Van Pietje werd eigenlijk verwacht dat ze het klooster in ging, maar omdat haar vader overleed hielp ze haar moeder en bleef op de boerderij. Pietje heeft bijna tot haar dood op 98-jarige leeftijd op de boerderij bij de familie Denissen gewoond, ze was zelf geen familie. In de buurt werd Pietje ook wel ‘Piet van Mèintje’ genoemd, vandaar ook de naamgeving van de hoeve.

Mooi boeren

Rob vindt dat er veel aspecten zijn van het boeren die hem inspireren: ‘De verscheidenheid van werk, de koeien en de reflectie naar jezelf. Een koe reageert op jouw gedrag en dat krijg je vroeg of laat terug. Dat werkt ook zo bij mensen. Elke dag verwonder ik me weer hoe krachtig de natuur is en hoe ze eigenlijk overal een oplossing voor heeft.’ Het bedrijf heeft nu zo’n 45 hectare (90 voetbalvelden) in gebruik waar het voer voor de 60 koeien en 55 kalveren groeit. 5 Van de 45 ha wordt gebruikt voor het verbouwen van maïs, de rest is gras.

‘Een gezonde balans tussen ecologie en economie.’

De Smaak van Hier, De Smaak van Heukelom

‘Op dit moment zijn onze zuivelproducten in diverse streekwinkels te koop in Oisterwijk en worden ze in verschillende horecagelegenheden gebruikt. Ook wordt onze zuivel hier aan huis verkocht en hebben we een melktap waar we rauwe melk verkopen.  

Rob: ‘Ik ben voornamelijk bezig met de verzorging van het vee natuurlijk, maar ik ben ook graag ondernemer met een open mind, iemand die niet bang is om nieuwe dingen te proberen. Daarom zijn we, Vincent van Rijsewijk en ik, een jaar geleden begonnen met het merk ‘De Smaak van Hier’. Daarmee vermarkten we momenteel zuivel dat gemaakt is van de melk van Piet van Meintjeshoeve. Maar we willen heel graag dat andere streekproducenten meedoen met hun eigen ‘De Smaak van …’ en deze gaan toepassen op hun producten.

Het zou mooi zijn als we de consument ook nog meer zouden kunnen ontzorgen bij het kopen van streekproducten in plaats van dat ze van hot naar her toe moeten rijden. Iedereen wil dat wel, maar momenteel is er nog te weinig samenhang waardoor het moeilijk is samen één vuist te maken.’

‘Ik wil de meest circulaire boerderij van Nederland maken.’

Melktap als symbool

‘We promoten de zuivel natuurlijk doordat het op de kaart staat bij diverse mooie horecabedrijven in Oisterwijk en naast de gewone social media ben ik een actieve twitteraar via @koeienrob.

Maar we gaan ook nog gewoon het dorp en de stad in met folders van het zuivelassortiment en de melktap. Het is belangrijk om ruggensteun uit de omgeving te hebben. Getolereerd worden is niet genoeg, want dan wringt er iets. De melktap staat er nu 3 jaar. Het was aan de ene kant een commerciële beslissing, maar ook een soort symbool. Het is een manier om bij te dragen aan de korte keten. Het is toch raar dat de heel goede melk die hier gemaakt wordt naar China verscheept wordt en de buurman niet eens weet dat de melk hier te halen is en naar de supermarkt gaat? Ik vind eigenlijk dat daar waar producten gemaakt worden, ze ook zoveel mogelijk ter plekke gebruikt zouden moeten worden. Als ik ál mijn melk hier zou kunnen verkopen, dan had ik maar 30 koeien nodig.

Steeds meer kijk ik naar de kracht van de natuur om die te gebruiken in het management van het bedrijf.  Zo ook met agroforestry bijvoorbeeld, daar waar landbouw of veeteelt gecombineerd wordt met bosbouw.

Ons voer produceren we zelf of komt uit de buurt. Het krachtvoer, energie en eiwitaanvulling halen we niet meer van de andere kant van de wereld maar komt uit Europa. Dit jaar heb ik me goed zorgen gemaakt over het voer, het gras dat niet meer aangroeide na de hitte.

Het zou zo mooi zijn als de boerderij weer als middelpunt voor lokale voedselvoorziening wordt gezien: Daar waar er op een open, bewuste, verantwoorde en transparante wijze lokaal voedsel geproduceerd wordt.

Die openheid en gastvrijheid maakt dat naast de dagelijkse klanten er meer gasten komen op de boerderij. Jeff houdt zich bezig met de kinderen en klassen die komen via Klasseboeren. Je merkt dat de ouders die meekomen eigenlijk net zoveel vragen hebben als de kinderen.

Ook zijn er vaak groepen die een heidag hebben. ‘Wij noemen dat een boerder-heidag.’

Wispelturig

Er zijn allerlei veranderingen gaande richting circulair en lokaal ondernemen.  Bij de verwerkende industrie en financiële instellingen maar ook gewoon op de boerderij.

Ik denk dat de consument ontzorgd wil worden qua inkoop van gezonde voeding. Tilburg is een logistieke hotspot, daar zit veel kennis op dat gebied. We moeten dus zorgen voor slimme logistieke oplossingen om onze versproducten bij de consument te krijgen.

De energie daar consumeren waar die opgewekt wordt is interessant, minder gesleep met voedsel dus. Door lokaal te kopen maak je elkaar sterker; je geeft elkaar bestaansrecht door bij elkaar een verdienmodel te creëren.

Mijn oproep naar de provincie zou dan ook zijn om ondernemers de ruimte te bieden, zowel in tijd als middelen, om dingen te laten mislukken. Daar leren we uiteindelijk toch het meest van. Maar leg niet het grootste risico bij die ondernemer als bijvoorbeeld `de tijd om` is. Het is erg lastig ondernemen in de wispelturigheid en ad-hoc beslissingen van verschillende overheden. We missen lange termijn visies, terwijl de landbouw toch gestoeld is op lange termijn beslissingen.

‘Over 5 jaar hebben we een andere stal met een andere kleur koeien. Hopelijk.’

Openingstijden
Zuivelverkoop
Donderdag 17.00 – 19.00
Zaterdag 9.30 – 16.30

Klaarzetten bestellingen via bestelling@desmaakvanhier.nl

Adres
Hoog Heukelom 11
5059 AD Heukelom
pietvanmeintjeshoeve.nl

Pin It on Pinterest

Share This