Selecteer een pagina

Erik Meijs

Ut Rooie Bietje - Tilburg

Boeren als bijzaak

Ut Rooie Bietje ziet er aan de buitenkant misschien uit als een biologische groenten tuinderij, maar in werkelijkheid is het voornamelijk een dagbestedingsplek voor cliënten van SMO Traverse. De tuin blijkt een zeer veelzijdig middel met enorm veel (therapeutische) mogelijkheden om mensen te helpen en is dan ook zo ingericht dat iedereen er gezonde voeding, energie en voldoening uit kan halen. Dit speelt een belangrijke rol in het herstel van cliënten doordat zij hiermee richting kunnen geven aan het dagelijks leven.

Tuinder én agoog Erik

‘Als tuinder ben ik verantwoordelijk voor het teeltplan, het aansturen van de teelt-gerelateerde werkzaamheden en als agoog voor het begeleiden van cliënten, vrijwilligers en stagiaires. Ik heb zowel de opleiding voor biologisch dynamisch land- en tuinbouw gedaan als HBO-SPH met specialisatie tuin- en natuuractiviteiten.

‘Ik zou geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest kunnen gebruiken.’

Natuurlijk zorg ik als tuinder voor een vruchtbare bodem en kan van daaruit gezonde, biologische groenten telen. Als begeleider zorg ik er juist voor dat iedereen op maat kan deelnemen aan de werkzaamheden. Daarbij hou ik rekening met persoonlijkheid, interesse, spanningsboog, interactie met anderen, lichamelijke beperkingen, vaardigheden, zelfredzaamheid etc. Mijn ervaring is dat dit werk veel geduld en volharding vergt. Er is een zeer hoge doorstroming van cliënten en er is continu een spanningsveld tussen ‘onkruiddruk’ en het werken op het land leuk en behapbaar houden voor de mensen die komen. Het leukst voor mij is de diversiteit en dynamiek en de mogelijkheid om dingen uit te proberen in de tuin.
Mijn collega bedrijfsleider heeft meer de taak als ondernemer. Daarbij sparren we natuurlijk veel met elkaar.’

Klanten en cliënten

Er worden ongeveer 50 groentepakketten per week aan particulieren verkocht en er is de losse verkoop in de winkel. Verder wordt er samengewerkt met een aantal ondernemers die graag met de biologische producten werken vanwege de goede smaak én door de combinatie met eetbare bloemen en verse kruiden. Het assortiment wordt verder aangevuld via de biologische groothandel of door aankoop bij collega tuinders.

‘De cliënten zijn ons bestaansrecht, zij staan voorop’

Het doel hier is niet een zo hoog mogelijke omzet uit de verkoop van groenten, maar zoveel mogelijk cliënten interesseren om hiernaartoe te komen. De vergoeding die verkregen wordt voor het begeleiden van cliënten is dan ook de belangrijkste inkomstenbron. Dat houdt in dat de hele inrichting van de tuin, het teeltplan en de mogelijke activiteiten die hierbij mogelijk zijn, gericht zijn op de doelgroep; de verkoop draagt maar een klein gedeelte bij aan het bedrijfsresultaat. Continuïteit in het aanbod is hier niet alleen afhankelijk van de producten uit de tuin, maar ook van de (niet-betaalde) arbeid die nodig is om te kunnen leveren. Men is er met name voor de feel-good ervaring.

‘Lokaal en biologisch kopen en telen doe je mijns inziens om verschillende redenen: vanwege de versheid én de ecologische gedachte om zo min mogelijk transportkilometers en belasting voor het milieu te creëren. Wij verkopen de biologische groenten en bloemen via een groentepakket, in onze winkel, via bestellingen van De Bron, het lunchcafé van Traverse en verkoop van mini-groenten en eetbare bloemen aan restaurants. De teelt is zoveel mogelijk het hele jaar rond gepland zodat we altijd verschillende groenten hebben. Maar dat is juist wel weer een extra moeilijkheidsfactor voor de cliënten. ‘

‘Een tuinderij kan veel meer benut worden voor mensen die rust en herstel zoeken’

Historie en toekomst

Deze biologische stadstuinderij is meer dan 30 jaar geleden opgezet door pater Poels van Stichting La Poubelle. Hij wilde een plek maken voor mensen die aan de rand van de samenleving staan en zo mensen tegemoet treden. Sinds 2011 is het overgenomen door Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse. Er is een zeer trouwe groep klanten waarvan een gedeelte dan ook al 30 jaar komt.

Karel werkt al 30 jaar op Ut Rooi Bietje.

De tuin als groene herstelplek

‘Op dit moment zitten wij in een veranderingsproces; het oude gebouw is onlangs gesloopt, we hebben een tijdelijk, beter onderkomen en willen de mogelijkheden van de tuin als groene herstelplek beter zichtbaar maken voor onze doelgroep. We gaan nog meer het accent leggen op wat cliënten nodig hebben om met het herstelproces bezig te zijn. Beleven, recreatie, educatie en werken. We denken nu ook aan het opzetten van een voedselbos, mede omdat dat voor de cliënten beter te verzorgen is in periodes van hitte, want het vraagt immers echt extra motivatie om in een hete zomer aan de slag te gaan. We zijn geen strakke tuinderij met betaalde krachten die zich richt op maximale opbrengst, maar we hebben juist ook een hoge gezelligheidsfactor.’

De meeste winkelklanten worden bereikt via Facebook en mond-op-mondreclame en er wordt wel eens meegedaan met lokale markten en evenementen. Er gaat echter niet veel energie naar actieve reclame of advertenties. Het streven is dan ook vooral om nog meer groenten te kunnen leveren aan de eigen doelgroep en woongroepen binnen Traverse.

Vanwege de aankomende veranderingen gaat Ut Rooi Bietje ‘de boer op’ met een een maandelijks activiteitenaanbod om cliënten en klanten uit te nodigen de locatie en zichzelf te ontdekken en de tuin te benutten om er beter van te worden.

Openingstijden winkel
Vrijdag 9.30 tot 16.30
Zaterdag 10.00 tot 13.00

Koningshoeven 62, 5018 AB Tilburg
utrooiebietje.nl

Pin It on Pinterest

Share This