Selecteer een pagina

Jos, Joost & Annelie Huijbregts

Van ‘t Zandeind - Riel

‘Neventakken zijn noodzakelijk voor
een kleinschalige boerderij’

Jos runt samen met zijn zoon Joost en diens vrouw Annelie beleefboerderij Van ‘t Zandeind. De boerderij zelf stamt uit de 16e eeuw en is sindsdien ook in de familie. Vader Huijbregts had een klein vee- en akkerbouwbedrijf en Jos nam het melkveebedrijf over. De vleeskoeien kwamen daarna pas. Toen Jos vijftig werd, koos hij ervoor om volledig over te stappen op vleeskoeien. Tot zijn 40e werkt hij ook als rundvee-inseminator ‘Dan kom je veel bij een ander over de vloer en zie je veel.’

Zorgboerderij

Jos’ vrouw Hennie overleed enkele jaren geleden. Tot de kinderen tieners werden, werkte Hennie altijd mee op de boerderij. Daarna ging ze weer studeren en werken in de zorg. ‘Ze zag dat bepaalde kinderen ondermaats begeleid werden en wilde daar graag iets aan doen, maar ze werd niet gehoord.’ Ze startte een eigen zorgbedrijfje, de basis voor de huidige zorgboerderij van Joost en Annelie. Inmiddels wordt er aan 20 deelnemers individuele begeleiding geboden. Dit zijn kinderen en jongeren tot 18 jaar met een stoornis binnen het autismespectrum.

Joost: ‘Mijn passie ligt bij de zorgboerderij, de camping en de excursies. Die van ons pap bij de dieren en de fokkerij. We willen de stad naar het platteland krijgen. Daar hebben we de neventakken echt voor nodig en ik zou ook niet meer anders willen. We vullen elkaar mooi aan.’

‘Onze missie is de kloof tussen stad en platteland te dichten.’

100% Puur Natuur

Jos blikt trots terug op de vasthoudendheid van zijn vrouw. ‘Mede daardoor konden we ons blijven ontwikkelen en vernieuwen. Dat doe ik nu ook met het Puur Natuur vlees. We zien namelijk dat het anders moet, met meer aandacht voor natuur en milieu. Op dit moment beheren onze Lakenvelders en Herefords een groot gedeelte van Landgoed de Hoevens in Alphen. Dit kruidenrijke grasland wordt niet kunstmatig bemest of bespoten. De juiste voeding voor de koeien zorgt ervoor dat ze langzaam mogen groeien zonder antibiotica. Echt 100% puur natuur dus.

‘Als je je wilt onderscheiden door een goed product te leveren, dan scoor je altijd.’

Lakenvelders

Jos: ‘De Lakenvelders zijn natuurbeesten. Het is toch zo’n mooi ras met die witte band over de buik. Het zou zonde zijn om zo’n zeldzaam Nederlands runderras verloren te laten gaan. Een onafhankelijke jury heeft de Lakenvelder kogelbiefstuk gekozen tot het allerbeste vlees. Ook is dit vlees een erkend streekproduct van het landelijk keurmerk SPN. En de vleesburgers? Pas als je ze proeft, geloof je dat deze geen sausje nodig heeft. Bovendien is de lakenvelder vleesburger 100% vrij van allergenen.

‘Er wordt gezegd dat de beste vleesburgers van Huijbregts komen. Betere reclame is er toch niet?’

‘Het kleinschalig omgaan met dieren is voor ons persoonlijk het leukst. Die passie moet er zijn, maar dat houdt ook in dat je er hard voor moet willen werken.’ Op winkeltijden is iedereen bij ons op de boerderij welkom om naar de koeien te komen kijken, we zijn graag transparant over onze bedrijfsvoering. Het verhaal achter de producten kunnen vertellen, dat is toegevoegde waarde voor ons klanten.

In de ‘Winkel van boer Jos’ komen ook steeds meer Tilburgers voor de geportioneerde pakketjes Puur Natuur-vlees. Deze pakketjes worden gemaakt in nauwe samenwerking met slagerij Van Hest. ‘Deze samenwerking biedt continuïteit in de manier van afwerking. Door het vertrouwen dat we hebben in elkaars kwaliteit kunnen we ook klanten voor elkaar winnen. Als ondernemers moeten we wel samenwerken ‘

Drukte in ‘de Veranderij’

Op de camping komen mensen uit heel Nederland. De vakantieperiodes zijn druk, maar door de week gaat het werk ook door; dan komen de kinderen voor de zorgboerderij en moet er ook geboerd worden. In de weekeinden zijn er steeds meer BBQ’s en excursies in ‘de Veranderij’. ‘We hebben nu ook een thee- en koffievergunning gekregen. Daar serveren we straks geen limonade en cola hoor. Alleen koffie, thee, wat lekkers en natuurlijke vruchtensappen.’

‘Niet vullen, maar voeden.’

Transitie

Boeren zijn altijd degenen geweest die voor goed, goedkoop, gezond en eerlijk eten hebben gezorgd. Als dat straks niet meer ‘kleinschalig’ kan, dan is er straks alleen nog maar massaproductie door intensieve bedrijven met allerlei nadelige gevolgen voor mens, dier en milieu.

Volgens Jos is de gemiddelde stadsbewoner er weinig mee bezig. ‘Men heeft het te druk. Maar ‘geen tijd’ bestaat niet. Niet doen bestaat wel. Minder maar beter eten is de eerste stap, dat geldt ook voor vlees.’
Voeden is voordeliger dan vullen, zowel voor je portemonnee als je gezondheid. ‘Ga voor gezonde voeding met minder toevoegingen’, is het motto. De mensen die hier vlees kopen zijn vaak bewust met voeding bezig. ‘Jammer dat de transitie van bewuster eten zo langzaam gaat. Mensen zien wel dat de vleesindustrie anders moet en men is ook verrukt over de kwaliteit van ons vlees. Maar de knop van de consument moet nu ook wel echt om.’

Openingstijden winkel
Woensdag 14.00 tot 17.00
Zaterdag 10.00 tot 14.00
Of op afspraak

Zandeind 32a – 34, Riel
vanhetzandeind.nl

Pin It on Pinterest

Share This